Blueskuningatar Erja Lyytisen elämässä kristilliset arvot näkyvät lähinnä juhlina, lomapäivinä ja elämänohjeina
Erja Lyytisen muistot heräävät Savossa. Lapsuus- ja nuoruusvuosina kitaristi oli oikea metsätyttö, joka viihtyi maahisten ja keijujen metsissä. Pääsiäisen tienoilla kerättiin pajunkissat ja maalattiin pääsiäismunat.
Muusikko Erja Lyytisen puheessa kuuluu savolainen korostus. Sitä vastoin savon murteen sanoja on vaikea enää havaita, sillä ne ovat ehtineet kadota Etelä-Suomessa vietettyjen 20 vuoden aikana.
”On aina jännää tulla käymään Savossa. Siellä aika tuntuu pysähtyvän”, Lyytinen sanoo.
Savo ja erityisesti Kuopio herättävät Lyytisessä paljon muistoja. Hän kertoo olleensa aikoinaan oikea metsätyttö, joka viihtyi puiden keskellä paremmin kuin leikkipuistoissa.
”Metsä oli ihana paikka, missä maahiset ja keijut asuivat. Leikit olivat aina täynnä mielikuvitusta.
Pääsiäisen tienoilla luonnosta kerättiin pajunkissoja ja kotona maalattiin pääsiäismunia. Äidillä oli tapana kaivaa esiin tietyt pääsiäiskoristeet joka vuosi.”
Myös perinneruoat ovat lapsuudesta tuttuja, ja ne ovat säilyneet muusikon elämässä nykypäivään saakka. Herkuttelijaksi tunnustautuvan Lyytisen perheessä on syöty mämmiä tänäkin vuonna jo reilusti ennen pääsiäistä.
”Ja pashan teen itse aina, kun siihen on aikaa. Myös pääsiäiskortit ovat ihana juttu.”
Äidin rakkaus kantaa sukupolvelta toiselle
Pääsiäinen, kuten monet muutkin vuotuisjuhlat, ovat vahvasti kristillistä perua. Niissä korostuu usko Kristukseen ja siihen, että hän todella eli keskuudessamme, kuten kerrotaan. Lyytisen elämässä kristilliset tavat ja tottumukset näkyvät arjessa lähinnä juhlina, lomapäivinä ja elämänohjeina. Äidin neuvoista Lyytiselle ovat jääneet mieleen kehotus kunnioittaa muita ja itseä.
”Ja se, ettei saa satuttaa ketään. Ei itseä eikä toisia. Elämässä saa ottaa myös riskejä, mutta niiden vaarat on hyvä tiedostaa. On oltava kuuliainen itselleen.”
Nuo opit hän haluaa opettaa myös 6-vuotiaille kaksospojilleen Dantelle ja Massimolle.
”On hurjaa, miten vuodet menevät sitä nopeampaa eteenpäin, mitä enemmän itselle tulee ikää. Se kertoo siitä, että elämä on aika kiireistä.”
Lyytinen ottaa toisinaan omaa lomaa arjen keskelle ollakseen poikiensa kanssa. Keikkailevan muusikon elämään kuuluvat pitkät poissaolot kotoa, minkä voi ottaa onneksi takaisin vapaiden työaikojen kautta.
”Maaliskuinen Blueskuningatar-kiertueenikin kesti kaksi viikkoa. Pidän tärkeänä sitä, että poissa ollessani pojilla on hyvä ja turvallinen olla. Nytkin he olivat isänsä hoidossa.”
Euroopan toisiksi paras blueskitaristi
Hienoilta kuulostavat keikat koti-Suomeen ja maailmalle ovat yllättävän rankkoja. Reissut sisältävät leppoisen lomailun sijaan tavaroiden kantamista paikasta toiseen, esiintymistä ja toimistotyötä. Ja sitten kun loma oikeasti koittaa, on sen ja työn raja varsin häilyvä.
”Olen huomannut miten jännästi työ ja vapaa-aika linkittyvät toisiinsa. Silloin, kun minun pitäisi olla lomalla, saatan huomata säveltäväni uutta musiikkia.”
Lyytisen tapauksessa musiikki tarkoittaa bluesia.
”Sana blues tulee Länsi-Afrikasta Pohjois-Amerikkaan 1700-luvulla laivattujen orjien tunnetilasta, blue feelingista, eli surusta ja kaipauksesta. Lauluissa orjat kertoivat elämän epäkohdista ja purkivat tuntojaan.”
Myöhemmin bluesista kehittyi useita eri variaatioita. Lyytisen soittama bluesrock syntyi 1960-luvulla, jota ovat soittaneet myös Eric Clapton ja Jimi Hendrix.
Lauluja, joilla on sanoma
Lyytinen löysi bluesin 1990-luvulla opiskellessaan Kuopion musiikkilukiossa.
”Opintojen alussa keskityin soul-musiikkiin, mutta oman bändin perustamisen myötä huomasin, että blues on enemmän minun juttuni.”
Ja se todella oli sitä. Tällä hetkellä Lyytinen on Guitar World –lehden lukijaäänestyksen mukaan Euroopan toisiksi paras blueskitaristi heti Claptonin jälkeen, ja koko maailman mittakaavassa hän sijoittui sijalle 14. Lisäksi vuonna 2017 Lyytinen äänestettiin ensimmäisenä suomalaisena vuoden parhaaksi blues-kitaristiksi European Blues Awards -äänestyksessä.
”Tuntuu järjettömän hienolta tietää, että vuosikymmeniä tehty työ näkyy ja muut arvostavat sitä. Saan lisää virtaa, kun tiedän, että yleisö nauttii tekemästäni musiikista.”
Herkkuja ja syvällisiä ajatuksia
Lyytinen on valoisa persoona, joka vaikuttaa löytävän auringon minne ikinä katsookin. Puheesta välittyy tyytyväisyys nykyiseen elämäntilanteeseen ja luottamus tulevaisuuteen. Ammatin mukanaan tuomat matkatkin ovat ikävän sijaan mahdollisuus kokea uusia asioita ja poimia vierailta mailta parhaat tavat ja tottumukset omaan elämään.
”Saksalainen hehkuviini eli glühwein ja joulumarkkinat ovat aivan ihania tapoja, joista haluan nautiskella. Samoin luostarijuustot, hunaja ja viini. Yksi urani erikoisimmista päivistä liittyy muuten saksanmatkaan. Olin luostarissa yötä, kävin keikalla vankilassa ja backstage oli rakennettu vankilan kirkkoon.”
Kirkko oli Lyytiselle mieluinen taukohuone, sillä sinne hän olisi suunnannut joka tapauksessa.
”Minua kiinnostavat kirkkojen harras tunnelma ja niiden kauneus. Minusta on sykähdyttävää ajatella, kuinka paljon rakennus on kutsunut aikojen saatossa ihmisiä rukoilemaan ja toivomaan hyvää toisilleen”, Lyytinen sanoo.