Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä hyvissä ajoin
Kuka hoitaa asioitani, jos itse satun sairastumaan vakavasti ja pitkäaikaisesti? Tähän kysymykseen monet heräävät vasta sitten, kun on liian myöhäistä.
Mikä on edunvalvontavaltuutus, asianajaja Emilia Vuolle?
”Se on asiakirja, jolla henkilö voi määrätä, kuka hoitaa hänen asioitaan sellaisessa tilanteessa, kun itse esimerkiksi sairauden vuoksi on siihen kykenemätön. Valtuutuksessa on mahdollista ohjeistaa myös se, millä tavalla asioita hoidetaan.
Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, kun Digi- ja väestöviraston on vahvistanut sen. Pelkkä asiakirjan olemassaolo ei siis vielä anna nimetylle edunvalvojalle oikeutta ryhtyä edustamaan valtuuttajaa.”
Miksi sellainen kannattaa tehdä?
”Valtuutuksella voi itse vaikuttaa siihen, kenen käsiin asioidensa hoidon antaa. Se on tärkeä myös siitä syystä, että jos henkilöllä on enemmän omaisuutta, voi valtuutuksessa määritellä, mitä omaisuuttaa myydään tilanteen niin vaatiessa.
On hyvä muistaa, että edunvalvontavaltuutus toimii myös väliaikaisissa tilanteissa. Kuka tahansa voi joutua pidemmäksi aikaa sairaalaan tai olla vaikkapa onnettomuuden vuoksi jonkin aikaa kykenemätön hoitamaan asioitaan. Valtuutus antaa turvaa tällaisiin tilanteisiin.”
Kenen olisi syytä tehdä valtuutus?
”Monesti tästä asiasta puhutaan ikäihmisten kohdalla, mutta todellisuudessa ihan jokaisen kannattaisi teettää edunvalvontavaltuutus edellisessä vastauksessa mainittujen tilanteiden varalle. Muutoinkin valtuutus on laadittava siinä vaiheessa, kun ihminen vielä ymmärtää asioita. Valitettavan usein törmää siihen, että lapset alkavat kysellä edunvalvontavaltuutuksen perään, kun oma vanhempi on jo sairastunut esimerkiksi muistisairauteen. Silloin valitettavasti saatetaan olla jo myöhässä.”
Voiko valtuutuksen tehdä omin päin?
”Suosittelen kysymään neuvoja asianajajalta tai muulta asiantuntijalta. Valtuutuksessa on monia lakiteknisiä yksityiskohtia, jotka kannattaa käydä läpi asiaan perehtyneen tahon kanssa, että valtuutuksesta varmasti tulee pätevä.”