
Elämä on tarjonnut Laura Malmivaaralle monia yllätyksiä
Jeesus ylösnousi pääsiäislauantain ja -sunnuntain välisenä yönä. Samana yönä syntyi näyttelijä Laura Malmivaaran perheen iltatähti.
Pääsiäinen on kristityille elämän ja kuoleman juhla. Sitä se on erityisesti Laura Malmivaaran perheessä. Malmivaara synnytti kolmannen lapsensa pääsiäislauantain ja -sunnuntain välisenä yönä.
”Se oli konkreettinen esimerkki uudesta valosta, joka yhtäkkiä tuli meidän elämäämme. Sopii aika hyvin pääsiäiseen: Via Dolorosa antoi ihanan palkinnon”, kuvailee Malmivaara.
Tulevana pääsiäisenä perheen iltatähti täyttää kolme vuotta. Perheen pääsiäiseen kuuluu siis muiden perinteiden lisäksi täytekakulla herkuttelu.
Merkittävän roolityön jälkeen ollut härdelliä
Malmivaaran perheelle poikavauva oli iloinen yllätys, eivätkä yllätykset siihen loppuneet. Tuoreimman yllätyksen aiheutti Queen of Fucking Everything -televisiosarja. Malmivaara näyttelee siinä pääroolin.
Tänä keväänä on ollut vaikea välttyä kuulemasta kehuvia arvioita sarjasta ja näkemästä Malmivaaran kasvoja lehtien kansissa. Sarjan jaksot ovat keränneet tähän mennessä yli yhdeksän miljoonaa käynnistyskertaa Yle Areenassa.
Malmivaara myöntää nyt, ettei sarjan suosio tullut ihan puskan takaa.
Tarina on loistavasti kirjoitettu.
”Tarina on välillä synkkä, ja siinä on mustaa huumoria, mutta minulla oli kuvauksissa hirveän hauskaa. Se on loistavasti kirjoitettu tarina.”
Sarjan julkaisun jälkeen Malmivaaralla on riittänyt ”härdelliä”. Hän kertoo, että on joutunut opettelemaan rajojen vetämistä, sillä haastattelupyyntöjä on tullut ilmiömäisesti. Siksi tämä haastattelu tehdään puhelimitse.
Malmivaaran roolityötä televisiosarjassa on kutsuttu julkisuudessa hänen elämänsä roolikseen. Malmivaara ei halua arvottaa omia töitään tärkeysjärjestykseen, mutta pitää rooliaan itselleen merkittävänä.
Näyttelijä pääsee toisen ihmisen nahkoihin
”Sarjassa saan olla se, kenen silmien kautta tarina kerrotaan. Se on tosi opettavainen rooli olla.”
Malmivaara näyttelee sarjassa keski-ikäistä kiinteistövälittäjä Lindaa. Kun elämä potkii Lindaa, niin hän potkii takaisin. Siinä rytäkässä ei vältytä kirosanoilta ja väkivallalta.
Saan toimia jonakin toisena ihmisenä.
Lindan saappaisiin hyppääminen tuntui Malmivaarasta vapauttavalta. Roolihahmo tarjoaa mahdollisuuden katsoa maailmaa toisen ihmisen silmin ja kokea asioita, joita ei muuten tulisi tehtyä.
”Saan toimia jonakin toisena ihmisenä. Voin aina sanoa, että minä en kiroile, en käyttäydy huonosti, en ole kohtuuton. Silti kehoni saa sen kokemuksen, miltä tuntuu, kun laitat rajoja toisille ja selviydyt mahdottomista tilanteista”, Malmivaara kuvailee.
Meissä on pelkoa ja kykyä empatiaan
Hänen mukaansa näyttelemisessä on pohjimmiltaan kyse ihmisenä olemisesta. Samasta asiasta on kyse myös hänen muissa töissään valokuvaajana ja kirjailijana. Hän tarkkailee ihmisiä, havainnoi ja eläytyy heidän tarinoihinsa.
Mitä hän on oppinut eri työtehtävissään ihmisiä tarkkailemalla?
Pelko ja empatia ovat toistensa vastavoimia.
”Olemme samankaltaisia. Vaikka se on itsestäänselvyys, niin sen oivaltaminen vuosia sitten on ollut lohdullista. Meissä on paljon pelkoa ja kykyä empatiaan.”
Pelko ja empatia ovat toistensa vastavoimia, jotka voivat parhaimmillaan kumota toisensa. Malmivaara antaa esimerkin: kun ihminen asettuu kameran eteen, hän pelkää. Voi olla, että hän ei näytä sitä ulospäin, mutta pelko kytee pinnan alla.
”Empatia auttaa – se, että tulee nähdyksi lempeästi, rakastavasti ja ymmärryksellä. Se kumoaa pelkoa”, Malmivaara toteaa.
Uteliaisuus sai hakeutumaan teologian opintoihin
Pelko ja empatia asuvat niin Malmivaaran näyttelijäkollegojen, hänen valokuvaamiensa ihmisten kuin myös hänen itsensä sisällä. Ne ovat meissä kaikissa sisäänrakennettuina.
Sen sijaan usko ei ole itsestäänselvyys, vaan se on henkilökohtainen valinta. Näin ajatellaan herännäisyydessä, jonka johtohahmoja kuuluu Malmivaaran pappissuvun esi-isiin.
”En ole oppinut kyseenalaistamaan uskoa. Se on sellainen luonnollinen osa suvun geeniperimää. On kuuluttu kirkkoon”, Malmivaara kertoo.
Malmivaara kuvailee uskoaan pohjavireeksi, joka kulkee rinnalla ilman, että siitä pitää meteliä. Sitä verhoaa jonkinlainen mystiikka. Sen verho raottui, kun Malmivaara opiskeli lukion jälkeen vuoden verran teologiaa.
Usko on luonnollinen osa suvun geeniperimää.
Teologian opintoihin häntä ei ohjannut niinkään vakaumus tai halu saada pappisvihkimys. Tärkeämpiä asioita olivat uteliaisuus ja hyvä uskonnonopettaja. Malmivaara kehuu Helsingin Sibelius-lukion opettajaa Seppo Nyyssöstä.
”Olimme niin vaikuttuneita uskonnonopettajamme tavasta nähdä maailmaa suurten uskontojen kautta.”
Hänen luokkakavereistaan myös Kaisa Kariranta lähti opiskelemaan teologiaa. Karirannasta tuli sittemmin pappi, mutta Malmivaara jatkoi opiskelemaan valokuvaamista ja näyttelemistä.
Mitä Malmivaara ajattelee kuolemasta?
Teologian opinnot avasivat ovea uskontojen maailmaan. Ne opettivat, miten monesta lähteestä Raamattu on koottu, kuinka paljon samankaltaisuutta uskonnoissa on ja mitä eri kulttuureissa ajatellaan henkisyydestä ja kuolemasta.
Siitä päästäänkin pääsiäisen ytimeen: elämään ja kuolemaan. Jeesus kuoli ristillä, jotta me kristityt saisimme iankaikkisen elämän. Mitä Malmivaara ajattelee kuolemasta?
”Kun on viidenkympin toisella puolella, elämän viimeisellä puoliskolla, niin kuolema on käynyt mielessä. Se on jännä, että lapsen syntymä tuo vahvemmin kuoleman esiin kuin tavallinen arki.”
Lapsen syntymän kautta avautuu ikuisuus.
Malmivaara näkee, että elämässä on tietynlaista syklisyyttä. Ihmisten syntymät ja kuolemat ovat osa sitä. Niistä muodostuu sukupolvien ketjuja.
”Lapsen syntymän kautta avautuu ikuisuus. Se raottaa vähän jopa kuoleman mysteeriä.”
Ikuinen elämä tarkoittaa hänelle syntymän ja kuoleman vuorottelua, jatkumoa, joka on alkanut jo ennen meitä ja tulee jatkumaan meidän jälkeemme.
Laura Malmivaara
• Näyttelijä, valokuvaaja ja kirjailija
• Esiintyy Ylen Queen of Fucking Everything -televisiosarjassa ja parhaillaan elokuvateattereissa nähtävässä Kenraaliharjoitus-elokuvassa
• Puherooli Viimeiset kiusaukset -oopperassa Savonlinnan Oopperajuhlilla
• Vieraana Kirkkovieras-ohjelmassa 20.4. klo 10 Yle TV1:ssä. Ohjelma on katsottavissa myös Yle Areenassa.