Hautakynttilöiden osat voidaan pitkälti kierrättää käytön jälkeen
Pyhäinpäivänä voi hautausmailla ihastella kynttilämeren loistetta. Käytön jälkeen hautakynttilästä tulee jätettä, jonka kierrätyksessä voidaan ottaa huomioon ympäristötekijät.
Pyhäinpäivänä muistamme ja kunnioitamme edesmenneitä läheisiämme. Pimeässä loistavat hautakynttilät ovat kaunis ja harras näky. Pienet liekit symboloivat iankaikkisuuden toivoa. Valo voittaa pimeyden.
Siilinjärven seurakunnan puutarhuri Maija-Liisa Räihä ohjaa jättämään muutaman senttimetrin muistelupaikalle tuotavien kynttilöiden väliin. Näin vältetään kynttilämeren syttyminen roihuksi. Kynttilä pitää myös muistaa asettaa täysin palamattomalle alustalle.
Siilinjärven hautausmailla pyritään ehkäisemään jätteiden määrää ja huolehditaan jätteiden lajittelusta. Millainen hautakynttilä sitten olisi ympäristön kannalta paras?
”Ympäristöystävällisin vaihtoehto on kestävä kynttilälyhty, johon voi laittaa kuorettoman kynttilän”, Räihä vastaa.
”Lasiset kynttilänosat rikkoutuvat pakkasessa helposti, joten sitä parempi vaihtoehto on muovikuorinen hautakynttilä. Paras on kynttilä, jonka kaikki osat ovat kierrätettävissä.”
Paras on kynttilä, jonka kaikki osat ovat kierrätettävissä.
Siilinjärvellä sekä Viinamäen että Rauhanpuiston hautausmailla sijaitsee kierrätyspisteet, joihin kynttiläjäte tulee lajitella.
Minne käytetyt hautakynttilät päätyvät?
Hautakynttilöiden metallijäteastiaan lajitellut metalliosat kuljettaa jätehuoltoyhtiö Jätekukko välivarastointiin jätekeskukselleen. Sieltä metallijäte kuljetetaan Kuusankoski Oy:lle, joka on teollinen kierrätysalan konserni. Metallia voidaan kierrättää loputtomasti. Kierrätysmetallista valmistetaan uusia metalliesineitä.
Kynttilöiden lasi- ja muoviosat kuuluvat sekajätteeseen.
Kynttilöiden lasi- ja muoviosat kuuluvat sekajätteeseen. Myös sekajäte välivarastoidaan ensin Jätekukon jätekeskuksella, mistä se toimitetaan Riikinvoima Oy:n ekovoimalaitokseen. Voimalaitos tuottaa jätteestä energiaa, jota käytetään muun muassa kaukolämpönä.
Käytetyille paristoille ja led-kynttilöille on Viinamäen hautausmaan jätekatoksessa varattu oma laatikko, johon ne voi panna kierrätettäväksi. Paristot voi viedä myös kaupan paristokeräyspisteeseen.
Led-kynttilät kierrätetään poistamalla paristot, muoviosa laitetaan sekajätteeseen. Kynttiläosa on sähkö- ja elektroniikkaromua (SER), jota vastaanotetaan maksutta suurissa kaupoissa sekä lajitteluasemilla.