Hyvä kesä yhteisellä rannalla on myös perään katsomista
Uimarannoilla riittää kesäväkeä vilinäksi asti, minkä tietävät Kuopion Väinölänniemen rannan uimavalvojat.
Paljonko Väinölänniemen rannalla käy uimareita?
”Lämpimänä arkipäivänä 1 000–2 000, viikonloppuna jopa tuplat. Väinölänniemi on Kuopion ainoa EU-ranta eli se on valvottu ja auki 15.6.–31.8. Valvojia on päivittäin 3–6”, kertoo rantavalvoja Atte Pohjolainen.
Mitä rannalla ja uidessa on hyvä pitää mielessä?
”Ui rauhassa. Älä rehki liikaa. Pysy poissa hyppytornin alta. Ketään ei saa työntää laiturilta veteen. Roskat kuuluvat roskikseen, eivät rannalle. Yleiselle rannalle ei voi myöskään tulla koiran tai muiden lemmikkien kanssa, eikä siellä saa juoda alkoholia.”
Mistä tunnistaa apua tarvitsevan uimarin?
”Apu on tarpeen, jos uimarilla rupeaa alavartalo vajoamaan, pää kääntyy ylöspäin ja uinnista loppuu puhti. Jos itse tajuaa voimien tai taidon loppumisen, on heilutettava meille tai pidettävä ääntä. Hyppääjä on avun tarpeessa, jos ei hypyn jälkeen tule pintaan.”
Millaiseksi arvioit ihmisten uimataidon?
”Se on oikeasti hyvä. Lapset saavat koulussa uimaopetusta, he osaavat uida ja hyppiä hyppytornista. Yleensä uimataidostaan epävarmat tiedostavat taitonsa ja pysyvät rannan matalammalla puolella.”
Mitkä ovat uimavalvojan yleisimpiä tehtäviä?
”Huolehdimme rannan turvallisuudesta ja siisteydestä. Katsomme, että laituri on kunnossa eikä rannalla ole roskia, kuten pulloja, tölkkejä ja ruokapakkauksia. Päivän mittaan seuraamme ihmisten toimintaa, kerromme tornissa käyttäytymisestä ja muistutamme, ettei laiturilla saa juosta. Lämpiminä päivinä kaikki haluavat päästä koko ajan uimaan ja hyppimään, joten meno voi olla villiä ja äänekästä. Tornin kulmalle ei saa jäädä istuskelemaan.
Jotkut uimarit pyytävät meitä seuraamaan heidän uintiaan. Hengenpelastustehtäviä on harvoin. Joskus harvoin sattuu sairauskohtauksia tai on jouduttu kutsumaan ambulanssi auttamaan tapaturmassa.”
Uimavalvonnan Kuopiossa tuottaa Mestar Kuopio.