Kirjasto on kaikkien tila
Kuopion kaupunginkirjasto täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Kirjasto on muuntunut ajan oloihin, mutta lukutaitotyö on yhä tärkeintä.
Mitä kaikkea tämän päivän kirjastossa voi tehdä?
”Kirjasto on muutakin kuin kirjahyllyt. Aktiivisen kansalaisuuden tukeminen korostuu. Kirjasto on jokaisen kuntalaisen tila. Joku lainaa kirjoja, toinen opiskelee tai tekee etätöitä, kolmas tapaa tuttavia tai osallistuu tapahtumiin. On myös paljon ihmisiä, joilla ei ole omia tietokoneita ja älypuhelimia. Heille monet tärkeät asioinnit voivat olla mahdottomia ilman kirjaston tietokoneita. Kirjasto on tärkeä digituen antaja”, kertoo kaupunginkirjaston vs. asiakas- ja kokoelmapäällikkö Johanna Vuorinne.
Miten kirjasto on muuttunut 150 vuodessa?
”Kun Kuopion kansankirjasto 150 vuotta sitten 13.3. avattiin, kirjahyllyt tyhjenivät: kaikki reilut 200 nidettä lainattiin saman tien. Nyt meillä on fyysistä aineistoa yhteensä 580 000 nidettä: kirjoja, äänitteitä, elokuvia, konsoli- ja lautapelejä ja soittimia. Saatavana on myös e-kirjoja, äänikirjoja, digilehtiä, suoratoistettavia elokuvia ja musiikkikursseja. Lisäksi voi lainata liikuntavälineitä ja kausikortteja, jotka olemme saaneet lahjoituksina. Pääkirjastolla asiakkaiden käytössä on 3D-tulostin, ompelukone ja sähköpiano. Kirjasto on aina pysynyt ajassa mukana, mutta edelleen lukutaitotyö on kivijalkamme.”
Paljonko kirjastossa käy asiakkaita?
”Verkostoomme kuuluu pääkirjasto, 13 lähikirjastoa ja kolme kirjastoautoa. Viime vuonna meillä asioi noin 36 000 lainaajaa, tehtiin 2,1 miljoonaa lainaa ja kirjastokäyntejä kertyi miljoona.”
Miten juhlitte kirjaston korkeaa ikää?
”Pääjuhlassa 22.3. pääkirjastolla puhuu kirjailija Sirpa Kähkönen, joka vierailee myös Maaningan lähikirjastossa. Juhlassa julkistetaan kirjanmerkkisuunnittelukilpailun voittajat. Saimme ehdotuksia yli 140, suurin osa alle 13-vuotiaiden sarjaan.
Juhlaviikolla tarjoamme kakkua ja muuta ohjelmaa. Vuoden mittaan on kirjailija- ja urheilijavieraita, lavarunoklubeja, näyttelyitä kirjaston historiasta, työpajoja lapsille ja nuorille ja pedagogisia pakopelejä.
Syksyllä juhlavuoteen osuu myös Demokratiatyön askelkuvioita kirjastossa -hanke. Siinä vahvistetaan kirjastoja kohtaamisen paikkoina ja lisätään yhteiskunnallista keskustelua.”