Kuopiossa kokeillaan poistotekstiilien keräystä
Jätekukon keräyskokeilu alkoi pääsiäiseltä ja jatkuu elokuun loppuun kuudessa kauppakeskuksessa ympäri kaupunkia.
Mitä poistoihin saa ja ei saa laittaa?
”Keräykseen saa laittaa perustekstiilejä: housua, paitaa, pöytäliinaa, verhoa. Reikäisiä ja kuluneita, jotka eivät enää sovi alkuperäiseen tarkoitukseensa. Tekstiilien on oltava puhtaita ja kuivia, ja ne on pakattava tiiviisti muovipussiin. Homeisia ja kosteita ei voi käyttää hyödyksi. Keräykseen ei saa laittaa alusvaatteita hygieniasyistä eikä esimerkiksi kenkiä, laukkuja tai vanullisia tekstiilejä. Tarkat ohjeet saa meidän nettisivuilta. Poistotekstiilit ovat kierrätystä, muut tekstiilit menevät meillä energiajätteeksi. Käyttökelpoiset kannattaa antaa muille toimijoille”, kertoo Jätekukon logistiikkainsinööri Mikko Laakso.
Minkä verran poistotekstiilejä kertyy?
”Yhteistyökumppanimme Tukeva tyhjentää keräyspaikat ja lajittelee tekstiilit. Ensimmäisestä lajittelusta jäi Tukevan Elävässä kaupassa myytäväksi käyttökelpoisia tekstiilejä 120 kiloa ja muuta oli 3 900 kiloa. Tästä 400 kiloa päätyi energiajätteeksi ja loput 3 500 kiloa lähti ensimmäisessä kuormassa jatkokäsittelyyn Turkuun. Jo nyt alussa tämä on ylittänyt odotukset, ja tyhjennyskierroksia on lisätty. Arvioimme, että poistotekstiiliä kertyy neljä tuhatta kiloa kuukaudessa.”
Mitä poistotekstiileille tapahtuu?
”Kuorma menee meiltä Turkuun lajittelukeskukseen, jossa näin kokeilun alussa tarkistetaan, onko lajittelumme onnistunut. Sitten tekstiilit viedään jalostuslaitokselle, jossa niistä tehdään kierrätysmateriaalia ja -kuitua tekstiiliteollisuuteen, siis uusiokäyttöön. Ala kehittyy koko ajan.”
Mitä tapahtuu kokeilun jälkeen?
”Tällaista keräystä on kysytty ja nyt sitä kokeilemme. Koko Suomessa on vuodesta 2023 alkaen kuntien vastuulla järjestää poistotekstiilien keräys. Silloin laajennamme keräystä alueellamme.”
Lue lisää keräyksestä: jatekukko.fi/poistotekstiili