Mielenterveysviikolla pohditaan omaa ja läheisen jaksamista
Mielenterveyden keskusliiton koordinoimaa vuosittaista mielenterveysviikkoa vietetään 15.–22.11. Tänä vuonna viikon teema on ”Mistä tietää?”. Tarkoituksena on nostaa esiin kokemuksia ja tietoa siitä, mistä voi tietää milloin on syytä hakea apua, kun mieli ei voi hyvin.
Mistä tietää, että on uupunut tai masentunut, Kuopion kriisikeskuksen kriisityöntekijä Inka Pironetti?
”Uupuminen tai masentuneisuus näkyvät hyvin yksilöllisesti. Yleisimpiä merkkejä ovat ärtyneisyys, ahdistuneisuus, itkuherkkyys, unihäiriöt, ruokahalumuutokset, negatiiviset ajatukset, mielenkiinnon menettäminen, toivottomuus ja yhteydenpidon väheneminen. Ohimenevinä nämä tuntemukset kuuluvat normaaliin elämään. Oireiden kestäessä pidempään kannattaa pyytää apua, jos omat voimavarat eivät riitä arjesta selviämiseen.”
Miten läheisestä voi huomata, että hän ei voi hyvin?
”Hänessä voi näkyä edellä lueteltuja merkkejä. On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus se kaikkein reippainkin saattaa olla uupunut. Hän vain osaa kätkeä sen muilta. On tärkeä kysyä läheiseltä, mitä hänelle ihan oikeasti kuuluu – etenkin, jos hän muuttuu etäisemmäksi tai käyttäytyminen poikkeaa entisestä.”
Kuinka avoimesti mielenterveysasioista uskalletaan puhua?
”Mielenterveydestä uskalletaan puhua aiempaa avoimemmin. Omista kokemuksista kertominen rohkaisee muita puhumaan. Tai kun itse asettuu kuuntelijaksi, toinen uskaltaa ehkä ensimmäistä kertaa kertoa huolistaan. Kuuntelijan ei tarvitse tietää valmiita ratkaisuja, mutta hän voi lohduttaa, ja olla tukena selvittelemässä asioita eteenpäin.”
Ovatko yhteydenotot lisääntyneet korona-aikana?
”Yhteydenottojen määrä Kuopion kriisikeskukselle ei ole lisääntynyt. Sen sijaan valtakunnallisiin auttaviin palveluihin yhteydenottojen määrä on poikkeusaikana kasvanut.”
Millaista ennaltaehkäisevää apua Kuopion seudun mielenterveysseura tarjoaa?
”Kuopion seudun mielenterveysseura Hyvä Mieli ry ylläpitää Kuopion kriisikeskusta. Kriisikeskus tarjoaa lyhytaikaista, maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua ihmissuhteisiin, opiskeluun, työhön ja terveyteen liittyvissä kriiseissä. Ajan voi varata ilman lähetettä ja yli kuntarajojen. Lisäksi kriisikeskus tarjoaa apua rahapeliongelmaisille sekä itsemurhaa yrittäneille.”
Lisätietoja: 017 262 7733 ma–to klo 8–10 tai Kriisikeskuksen verkkosivuilta www.kuopionkriisikeskus.fi