Miten toimia, jos ei pysty enää huolehtimaan lemmikistään tai jos löytää loukkaantuneen eläimen luonnosta? Lue eläinsuojeluneuvojan vinkit
Yksi koronakevään monista seurauksista on ollut se, että ihmiset ovat innostuneet hankkimaan lemmikkejä.
Koska elämä on keskittynyt tavallista enemmän kotiseinien sisäpuolelle, on lemmikeistä haluttu saada seuraa ja uudenlaista sisältöä arkeen. Valitettavasti aivan kaikki eivät innostuksissaan ole ehkä ajatelleet, miten pitkäaikainen vastuu lemmikkieläimestä seuraa.
”On pelättävissä, että kun elämä taas normalisoituu, ei lemmikeistä jakseta enää olla niin kiinnostuneita”, Savon Eläinsuojelun vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen pohtii.
Miten toimia, jos ei itse pysty enää huolehtimaan lemmikistään?
“Kannattaa ottaa yhteyttä meihin. Osaamme etsiä kullekin lemmikille oikean sijoituspaikan esimerkiksi kodittomien eläinten hoitoyhdistyksestä. Yhdistys pyrkii sitten etsimään lemmikille uuden ja hyvän kodin. En suosittele omistajaa itse kaupittelemaan eläintä vaikkapa netin kautta, koska silloin on vaikea varmistua kiireessä, millaiseen kotiin se on päätymässä.”
Mikä työllistää eläinsuojelua näin syksyisin?
”Syksyllä luonnonvaraiset eläimet alkavat olla enenevässä määrin nälissään, koska ilmojen kylmetessä ne tarvitsevat enemmän energiaa. Silloin ne pyrkivät ihmisten ilmoille ja se poikii yhteydenottoja eläinsuojelusta vastaaville tahoille.”
Saako luonnonvaraisia elämiä ottaa hoidettavaksi tai lemmikiksi?
”Eläinsuojelulain mukaan sairasta tai loukkaantunutta eläintä on autettava eli sitä saa hoitaa. Meillä on olemassa myös luonnonvaraisten eläinten hoitorinkejä, joihin voi toimittaa apua tarvitsevan eläimen tai ilmoittautua itse mukaan. Tällä hetkellä on tarvetta erityisesti siilien hoitopaikoista. Jos on epävarma siitä, millaista hoitoa eläin tarvitsee, on varminta konsultoida meitä.
Lemmikeiksi luonnossa eläviä eläimiä ei saa ottaa.”