Näin liikut turvallisesti vesillä
Mitkä ovat veneilijän turvallisuuden peruspilarit? Missä asioissa on syytä ryhdistäytyä?
Tutuilla vesillä sattuu paljon vahinkoja. Pelastusliivit ja päihteetön veneily ovat avain turvalliseen kesään, vinkkaa ylikonstaapeli Teppo Hakkarainen Itä-Suomen poliisista.
Mitkä ovat vesiturvallisuuden peruspilarit?
”Suurin osa ihmisistä käyttäytyy vesillä fiksusti. Puutteista yleisin on pelastusliivien käytön laiminlyönti. Lapsilla liivit saattaa olla, mutta aikuisilla ei. Jos joutuu onnettomuudessa veden varaan, hyvänkin uimataidon mukainen 200 metrin uintimatka rantaan voi olla yllättävän pitkä.”
”Toiseksi alkoholi ja päihteet ovat ehdoton turvallisuusriski itselle ja muille. On maan tapa, että lomalla vesillä ollaan päihtyneenä. Samalla vesillä nopeudet ovat kasvaneet. Pitäisi olla sama linja kuin tieliikenteessä: jos otat, et aja.”
Mitkä varusteet ja valmiudet on oltava mukana veneessä?
”Pelastusliivit päällä ja toimiva sammutin mukana. Niitä tarkistamalla koetamme puuttua hukkumiskuolemien riskiin. Mökkijärven veneessä sammutin voi olla vuosia vanha, eikä sillä tee mitään. Pitäisi olla myös alkusammutusosaamista. Pieni lasikuituvene palaa hetkessä soihduksi.”
”Nykylain mukaan joka veneessä tulee olla päällikkö, joka vastaa veneen ja matkustajien turvallisuudesta ja huomioi muut liikkujat. Pohjakosketus on yleisin vesiliikenneonnettomuuden syy, ja kesäsää voi muuttua nopeasti. Päällikön onkin osattava tunnistaa vaaratilanteet.”
Mitkä ikäryhmät saisivat erityisesti ryhdistäytyä?
”Yli 50-vuotiailla miehillä voi olla liikaa itseluottamusta ja taipumus laiminlyödä pelastusliivien käyttö. Usein he myös aliarvioivat päihtymyksensä ja ovatkin yliedustettuja hukkumistilastoissa. Toiseksi nuoret, jotka liikkuvat vesillä ensimmäisiä kertoja tai vuokratulla ajoneuvolla, voivat olla vaarassa nopeiden nopeuksien ja puutteellisen sääntöjen tuntemuksen vuoksi.”
Miten teknologia on vaikuttanut vesiturvallisuuteen?
”Teknologia ei ole tuonut veneisiin samanlaista turvallisuuden parannusta kuin autoihin. Vesikalusto on tullut edullisemmaksi ja nopeammaksi, mutta tietämys ja taidot eivät ole kehittyneet samassa suhteessa, mikä lisää riskejä.”