Ole kuulolla kuulosi kanssa
Maailman kuulopäivä muistuttaa torjumaan kuulon heikkenemistä ja korvasairauksia koko elämän ajan. Myös korona-aika on kuulemiselle haaste.
Maailman kuulopäivää vietetään vietetään 3. maaliskuuta. Kuntoutussihteeri Maria Timonen Kuuloliitosta Itä-Suomen alueelta huomauttaa myös korona-ajan kuulohaasteista.
Miten huono kuulo vaikuttaa elämään?
”Arviolta 15–20 prosentilla väestöstä kuulo on alentunut jonkinasteisesti, koko Suomessa siis 800 000 henkilöllä. Kuulon alenema ja kuulokojeen käyttö lisääntyvät iän myötä. Kuulon alenema vaikeuttaa viestimistä ja vaikuttaa yksilöön ja tämän lähiyhteisöön. Kuulovaikeus voi hoitamattomana masentaa ja johtaa syrjäytymiseen.”
Miten voi suojella kuuloa?
”Melulta kannattaa suojautua työssä sekä harrastuksissa ja kotona, kuten nurmenleikkuussa ja moottorisahaa käyttäessä ja kertaluonteisissakin kovan äänen tilanteissa. Ääni on voimakasta myös konserteissa ja elokuvateattereissa.”
Mistä tietää, että kuulossa on vikaa?
”Heikentyneestä kuulosta kertoo se, kun läheiset alkavat huomauttaa asiasta ja televisio on hyvin kovalla. Keskusteluissa kuulee väärin, ryhmätilanteet tuntuvat vaativilta. Kun kuulo heikkenee vähitellen, tuntuu kuin muut puhuisivat hiljaa. Kuulo alkaa heiketä jo 50–60 ikävuoden tietämillä.
Monet huonokuuloiset kokevat olevansa työpaikoillaan yksin, koska asiasta ei uskalleta puhua. On liian tavallista, että kuulokoje hankitaan 5–10 vuotta liian myöhään. Kun kojeen ottaa käyttöön, aivojen pitää totutella taas kuulemaan.”
Miten voi auttaa toista kuulemaan?
”Puhu rauhallisesti ja riittävän lähellä samassa tilassa. Ota katsekontakti. Puhukaa vuorotellen. Huulilta luku on huonokuuloiselle tärkeää. Nyt maskien käyttö on hankaloittanut huulilta lukemista ja moni huonokuuloinen putoaa keskustelusta. Hyvin kuuleva ei ymmärrä, miten musiikki tai muu taustahäly haittaa kuulokojeen käyttäjää.
Julkisissa tiloissa ja puhetilaisuuksien tiloissa pitää olla käytössä induktiosilmukka. Hyvä akustiikka palvelee kaikkia.”