Pastorin puutarha
Tule kierrokselle kuvitteelliseen raamatulliseen puutarhaan.
Useat kasvit ovat saaneet raamatulliset nimet aikojen kuluessa. Niissä on nähty kristillisiä symboleja, kuten esimerkiksi kärsimyskukassa.
Siksipä esittelen teille kirkonmiehen kuvitteellisen, raamattuaiheisen ”Pastorin Puutarhan”. Näin tarina alkaa:
Pastori nauttii aamukahvinsa pöydässä, joka on pienellä patiolla paratiisiomenapuun alla.
Joskus nälän kurniessa, saattaa lisäkkeenä olla pappilan hätävaraa… Pation vierellä kasvaa muutamia saaroninliljoja, maariankämmekkää ja mooseksenpalavaapensasta, jota on sekä valkoisena, että punaisena.
Johanneksenleipäpuun alla on pietaryrttiä, piispanhattua, profeetankukkaa, munkinhuppua, seppelvarpua ja jaakopinliljaa.
Laulujen laulua edustaa upea palavarakkaus.
Kuolleenkoura ja kalmojuuri
Kevään koittaessa sulavasta maasta työntyvät ensimmäisten kasvien joukossa kuolleenkourat sekä kalmojuuret.
Ruttojuurikin muistuttaa nimellään kamalasta ajanjaksosta Raamatussa. Viimeisinä, mutta aina yhtä varmasti kasvunsa aloittavat pirunkepit ja pirunnyrkit.
Kasveja löytyy lähialueiltakin, koska ahkerat kaarneet kantavat lennellessään siemeniä sinne tänne.
Papinkaura ja juudaksenpuu
Viljelykasvina on etupäässä papinkauraa, toki myös viiniköynnöstä ja viinimarjaakin löytyy. Isoja puitakin on, juudaksenpuita ja jumaltenpuita. Ilman muuta myös öljypuita löytyy puutarhasta.
Maarianohdaketta ja orjantappuraa on haitaksi asti. Köynnöstäviä kasveja ovat kärsimyskukat.
Upeimpia puutarhan kasveja ovat enkelintrumpetit, jotka kasvavat melko korkeiksi, korkeammiksi kuin esimerkiksi taivasalpi tai maarianverijuuret.
Matalimpia kasveja ovat ristikit, aasinkorvat ja paavalinkukat.
Aaroninparrat ovat riippuvia, toisinkuin aaroninmiekat, jotka kasvavat perinteisesti. Liljakasveja edustavat mm paratiisililjat.
Paastopensas edustaa pensaita ja heinäkasvesta löytyy jobinkyynelheinää, papyrysta ja maarianheinää.
Jumaltenkukka ja jerikonruusu
Kaukaisilta maailta tuotuja kasveja ovat lähetyssaarnaajankukat, jotka kasvavat sovussa jumaltenkukkien ja apostolinmiekkojen kanssa. Juudaksenhopearahaakin löytyy ja hieman kalkkisemmalla kasvupaikalla ovat orkideat Adam ja Eva.
Jerikonruusu ei vettä kaipaa ja haluaakin kasvaa yksittäiskasvina. Muistan äitini tilanneen kyseistä kukkaa 50-luvulla Hollannista P. Bakkerilta. Vielä jerikonruusuakin pidempi-ikäisiä ovat iäisyydenkukat.
Kaikki nämä kasvit liittyvät jollakin tavoin isoon kirjaan, paitsi tuo pappilan hätävara. Se löytyy kirjasta ”Maija keittää”.