Sinä olet hyvä tyyppi!
Maailmassa on noin 8 miljardia hyvää tyyppiä. Meille kaikille on annettu halu olla hyvä sekä liuta luonteenvahvuuksia, joilla osoittaa hyvyyttä. Ne ovat arkipäivän supervoimia, joita voi ja kannattaa treenata.
Hyviä tyyppejä halutaan työpaikoille ja harrastusporukoihin, hyvistä tyypeistä puhutaan keskustelupalstoilla ja kahvihuoneissa, mutta millainen tämä toivottu yksilö on?
”Hyvän tyypin määritteleminen on vaikeaa”, myöntää aiheesta tuoreen kirjan kirjoittanut luokanopettaja Merja Kalm.
Hänen mielestään hyvä tyyppi on pikemminkin tavoite ihmisenä kasvamisessa.
”Uskon, että meihin on käsikirjoitettu halu olla hyvä itselle ja muille. Meillä on myös paljon luonteenvahvuuksia, jotka auttavat selviytymään vaikeista tilanteista ja tukemaan toisiamme. Olennaista on huomata, että jokaisella on oma tapansa osoittaa hyvyyttä elämässä.”
Omia vahvuuksiaan voi treenata
Kalmin näkemyksen mukaan me olemme kaikki hyviä tyyppejä, kunhan tahdomme sitä, tunnistamme omat vahvuutemme ja tiedostamme, että niitä voi kehittää.
”Vahvuudet ovat kuin lihaksia. Joillakin ne ovat luontaisesti paremmassa kunnossa tai niitä on harjoitettu enemmän, mutta kaikki voivat treenata niitä.”
On monta tapaa olla hyvä ja tehdä hyvää
Merja Kalm puhuu vahvuuksista mielellään hyveinä, joiksi ihmisen arvokkaita luonteenpiirteitä alettiin kutsua jo Antiikin Kreikassa yli 2500 vuotta sitten. Filosofit Sokrates, Platon ja Aristoteles pohtivat hyvän ihmisen ominaisuuksia ja päätyivät neljään hyveeseen: viisaus, rohkeus, oikeudenmukaisuus ja kohtuullisuus. Näiden jatkoksi on myöhemmin listattu muun muassa rehellisyys, ystävällisyys, ahkeruus, avuliaisuus, myötätunto, hyväntahtoisuus ja joustavuus.
Kalmin kirjassa esitetyt hyveet ovat yleispäteviä.
”Halusin muistuttaa asioista, jotka yhdistävät kaikkia maailman lapsia erilaisista taustoista riippumatta. Työskentelen koulussa, jossa hyveillä ja positiivisella pedagogiikalla on jo vahvat perinteet. Korostamme sitä, että on monta tapaa olla hyvä ja tehdä hyvää”, turkulaisessa Ilpoisten koulussa opettava Kalm kertoo.
Vahvuuksien näkeminen itsessä ja muissa on kuin työkalu
Hän käyttää hyveistä myös termiä supervoima, koska uskoo niiden maailmaa mullistavaan vaikutukseen. ”Vahvuuksien näkeminen itsessä ja muissa on kuin työkalu, jolla rakennetaan yhteistä hyvää ja tuetaan toinen toisiamme.”
Omia supervoimiaan voi Kalmin mukaan lähteä harjoittamaan kartoittamalla piirteitä, jotka näkee itsessään hyvinä. Toisaalta on hyvä listata myös niitä piirteitä, joissa haluaisi olla parempi. Jos esimerkiksi haluaa kehittää myötätuntoaan, on hyvä ensin pohtia, miten sitä voi osoittaa.
Hyvä tyyppi on pikemminkin tavoite ihmisenä kasvamisessa
”Kun kuulemme ystävän vastoinkäymisistä, meillä aikuisilla on helposti tapana alkaa kertoa siitä, mitä ikävää itselle tai jollekin muulle on tapahtunut. Usein siinä hetkessä voisi olla parempi vain kuunnella.”
Jos taas lapsi pyrkii harjoittelemaan avuliaisuutta, hän voi yllättää muun perheen tyhjentämällä astianpesukoneen tai lajittelemalla pyykit pyytämättä. Tai kävelyllä ollessaan voi harjoitella ystävällisyyttä hymyilemällä vastaantulijoille ja laskea, kuinka monta hymyä saa vastaan.
Hyveitä voi harjoitella pienin askelin
Merja Kalm korostaa pienten askelten merkitystä harjoittelussa.
”Jos kokee esimerkiksi olevansa arka puhumaan isossa ryhmässä, voi osoittaa elein ja ilmein olevansa mukana keskustelussa.”
Hyveet ovat Ilpoisten koulun toiminnassa läsnä koko ajan. Ne näkyvät luokan seinillä ja teemaviikkoina, jolloin keskitytään jonkun tietyn hyveen vaalimiseen. Koulussa käsitellään hyveitä myös arviointikeskusteluissa lasten kanssa.
”Kun ne ovat arjessa, ne muistuttavat jatkuvasti olemassaolostaan”, Kalm toteaa.
Näin löydät omat supervoimasi
Tarkkaile itseäsi lempeästi. Pohdi, mistä pidät itsessäsi. Muistele, mistä olet saanut kannustavaa palautetta. Ajattele mahdollisimman avarakatseisesti – pyri pois siitä ajatuksesta, että sinun pitäisi olla jonkunlainen.
Alla on muutamia käytännön esimerkkejä luonteenvahvuuksista. Kuinka moni näistä sopii sinuun?
- Olen avulias.
- Suhtaudun muutoksiin positiivisesti.
- Innostun uusista asioista.
- Iloitsen toisten onnesta.
- Teen loppuun sen, minkä aloitan.
- Tykkään haasteista.
- Unelmoin paljon.
- Uskon, että lopulta kaikki järjestyy.
- Minulla on hyvä mielikuvitus.
- Kannustan muita.
Lue lisää: Merja Kalm ja Mira Mallius: Hyvä tyyppi – Supervoimien käsikirja, Lasten Keskus 2020. Kirja on tarkoitettu ammattikasvattajien käsiin päiväkodeissa, kouluissa ja seurakunnissa sekä yhteisiin tuumailuhetkiin kotona ja lapsen itsensä luettavaksi.