Hyvinvointia ja terveyttä voi edistää monin tavoin. Kuva: Istock

Uusi digipalvelu auttaa löytämään hyvinvointia arkeen

Pohjois-Savossa otettiin ensimmäisten joukossa käyttöön Tarmoa.fi-sivusto, joka helpottaa terveyden ja hyvinvoinnin palvelujen etsimisessä.

Mikä on Tarmoa-palvelu?

”Tarmoa on digitaalinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin. Se on kansallinen palvelu, joka on tällä hetkellä käytössä neljällä hyvinvointialueella. Palvelusta löytyy kaikkea sitä, mikä tukee hyvinvointia arjessa ja ehkäisee sairauksia: esimerkiksi liikunnan, kulttuurin, vertaistuen ja mielenhyvinvoinnin palveluja ja toimintaa, digipuolta unohtamatta. Palvelut on ennen muuta tarkoitettu aikuisille, emme kuitenkaan rajaa nuorempien palveluita pois. Tarkoitus on auttaa myös ammattilaisia löytämään asiakkaille suositeltavia palveluita ja toimintaa”, kertoo palvelun käyttöönotosta Pohjois-Savossa vastaava projektipäällikkö Lilli Martikainen.

Ketkä kertovat palveluistaan Tarmoassa?

”Nyt Tarmoa-palvelusta löytyy eniten kuntien ja hyvinvointialueiden palveluita, koska niille palvelujen kuvaaminen on lakisääteistä. Sivustolle nousee myös järjestöjen tietoja, mitä kehitetään parhaillaan yhteistyössä toimijoiden kanssa. Seurakunnatkin ovat terästäytyneet palvelujensa kuvaamisessa. Julkisten toimijoiden tiedot nousevat palvelutietovarannosta. Kehitämme Tarmoa-palvelua koko ajan ja keräämme palautetta käyttäjiltä.”

Miten tätä digipalvelua voi käyttää?

”Asukas voi mennä internetissä osoitteeseen tarmoa.fi. Käyttö on maksutonta eikä siihen tarvitse tunnuksia. Omaan elämäntilanteeseen sopivia palveluita voi löytää hyvinvointikartoituksen avulla tai etsimällä hakusanoilla tai -lauseilla. Tulokset voi rajata muun muassa sijainnin mukaan.”

Miksi tämä digipalvelu on luotu?

”Haluamme tuoda hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut helposti löydettäväksi koko Pohjois-Savossa. Alueellamme on 19 kuntaa, arviolta 2 500 aktiivista yhdistystä ja monia seurakuntia. Kullakin on omat nettisivut ja somekanavat, ja palveluista ilmoitetaan hyvin monella kanavalla. Esimerkiksi googlaamalla voi löytyä vanhoja ja vääriä tietoja tai ohjautuminen sosiaalisen median sivustolle voi nostaa kirjautumisen esteeksi saada tietoa. Kuinka moni asukas löytää tarvitsemansa tiedon äärelle? Entä jos ammattilainen ei tunne palveluita ja toimijoita entuudestaan?”

Tutustu verkkopalveluun Tarmoa.fi