Vessapassi helpottaa elämää
Joulukuun alussa vietettiin vuosittaista IBD-viikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on herättää ihmisiä huomaamaan, että kaikki sairaudet eivät näy ulospäin.
Mikä on IBD, järjestösuunnittelija Laura Mäkinen?
”IBD tarkoittaa tulehduksellista suolistosairautta, joita ovat Crohnin tauti ja colitus ulcerosa. IBD yleistyy voimakkaasti. Vuosittain noin 2 000 suomalaista saa diagnoosin. Suolistosairaat ihmiset voivat tarvita yksilöllistä joustoa työelämässä. Esimerkiksi nopea pääsy wc-tiloihin on olennainen osa työtilojen toimivuutta ihmisille, joilla on suolistosairaus.”
IBD ja muut suolistosairaudet ry lanseerasi vuonna 2012 Vessapassin. Mikä on Vessapassi?
”Erilaisten sairauksien aiheuttamat suoliston tai rakon toiminnalliset häiriöt voivat lisätä WC:ssä käynnin tarvetta jopa kymmeniä kertoja vuorokaudessa. Sairastavalla henkilöllä ei välttämättä ole aikaa etsiä vessaa. Vessapassi on tehty helpottamaan mahdollisuutta päästä välittömästi lähimpään vessaan.”
Mitä Vessapassin käyttöönotto vaatii yrityksiltä?
”Vessapassi on osa esteettömyyttä aivan kuin invapaikka tai pyörätuoliluiska. WC:n ei tarvitse olla invavarusteltu, jotta yritys voi ottaa Vessapassin käyttöön.
Palveluntarjoaja voi ilmoittaa uuden Vessapassi-paikan verkkosivuillamme ja tilata ilmaiseksi liikkeensä oveen liimattavan ”Meillä käy Vessapassi” -tarran.”
Ketkä ovat oikeutettuja käyttämään Vessapassia?
”Vessapassi kuuluu IBD ja muut suolistosairaudet ry:n, Korento ry:n, Colores ry:n, Neuroliiton, Syöpäjärjestöjen ja Suomen sklerodermayhdistyksen jäsenetuihin.”
Miten Vessapassi toimii?
”Sairastava henkilö näyttää Vessapassia henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Vessapassilla voi päästä myös henkilökunnan WC:hen. Parhaimmillaan Vessapassi laajentaa sairastavien elinpiiriä parantaen heidän elämänlaatuaan.
Vessapassi-tarra yleisessä vessassa toimii viestinä muille vessankäyttäjille siitä, että korttia näyttävän henkilön on hyvä päästä nopeasti jonon ohi WC:hen.”
Lisätietoja: www.vessapassi.fi, #ibdfi