Henna Stockås katsoo hymyillen tummanruskeaa Laku-hevosta.
”Minulle on tärkeää, että myös eläimet voivat hyvin”, Henna Stockås kertoo Laku-hevostaan harjatessaan. Kuva: Tuija Hyttinen

Yrittäjä Henna Stockåsin missiona on tehdä maailmasta edes vähän parempi paikka

Henna Stockås haluaa levittää ympärilleen iloa ja hyvää oloa. Tähän hän pyrkii niin yrittäjänä kuin työn ulkopuolellakin.

Hirnahdukset tervehtivät tulijoita Sorsasalossa sijaitsevan ratsastuskoulun pihalla. Tallikissa ja -koira käyvät hekin tarkastamassa, keitä paikalle saapuu.

Jostain tallin uumenista löytyy myös ratsastuskoulun yrittäjä Henna Stockås. Entinen maajoukkuetason kilparatsastaja ryhtyi vuonna 2016 jatkamaan äitinsä perustaman yrityksen pyörittämistä.

”Innostuin lapsena ratsastamisesta ja jossain vaiheessa sain oman ponin. Perheellämme ei ollut hevostaustaa, mutta harrastukseni johti lopulta siihen, että äitini huomasi olevansa ratsastustallin yrittäjä”, Henna nauraa.

Raskaat koettelemukset ajoivat uupumukseen

Hennalle ei suinkaan ollut itsestään selvää, että hän jatkaisi perheensä yritystä – niin hevosihminen kuin hän olikin.

”Mietin kyllä hetken ratsastuksenohjaajan opintoja. Olin kuitenkin lapsesta saakka elänyt vain ratsastukselle ja halusin katsoa, mitä hevosmaailman ulkopuolella olisi tarjolla.”

Henna opiskeli tradenomiksi, avioitui ja sai kaksi lasta. Jossain vaiheessa takaraivossa alkoi pyöriä ajatus, pitäisikö hänen tulla apukäsiksi perheyritykseen.

”Sitten äitini sairastui äkillisesti ja vakavasti. Jouduinkin ottamaan lähes lennosta vetovastuun ratsastuskoulusta.”

Jouduin ottamaan lähes lennosta vetovastuun ratsastuskoulusta.

Dramaattisia käänteitä oli tulossa samana vuonna lisää, sillä Hennalla todettiin kaulavaltimon dissekaatio eli valtimon sisäkerroksen repeämä. Pahimmassa tapauksessa se saattaisi johtaa aivoinfarktiin.

”Lääkärit sanoivat, etten saisi enää ratsastaa ja käsitellä hevosia. Se oli kova paikka ja täysin mahdoton ajatus minulle.”

Tilannetta ei ainakaan helpottanut se, että myös Hennan avioliitto päättyi eroon.

”Eräänä päivänä vain itkin itkemästä päästyäni. Raskaat ja isot mullistukset olivat ajaneet minut uupumukseen. Jouduin jäämään yhdeksäksi kuukaudeksi sairauslomalle.”

Vaikeuksien keskellä rukous löytyi uudelleen

Henna kertoo, että hänellä on lapsesta saakka ollut vahva usko ja sen myötä kova luotto rukouksen voimaan.

”Lapsena rukoilin, että asiat onnistuisivat – olipa sitten kyse vaikka karkkipussin saamisesta karkkipäivänä. Mutta muistin kyllä myös lausua kiitoksen ylöspäin, jos sen karkkipussin sain”, Henna muistelee huvittuneena.

Jossain vaiheessa aikuisuuden kynnyksellä rukousyhteys oli katkolla, mutta uupumuksen aikana Henna löysi yhteyden uudelleen.

Esimerkkinä rukouksen voimasta hän kertoo tapaamisesta nykyisen puolisonsa kanssa.

Jumala on Hennalle myös esikuva.

”Olin luonut katseeni ylös ja pyytänyt Jumalalta, että hän näyttäisi minulle tien ja osoittaisi, mitä minun tulee tehdä. Samana iltana kohtasin miehen, jonka kanssa olen nyt ollut yhdessä seitsemän vuotta ja saanut kaksi lasta. Olemme edelleen hyvin rakastuneita ja suhde puolisooni on suuri voimavara elämässäni.”

Rukoilu on edelleen tärkeä osa Hennan elämää.

”Aina, kun tulee tiukka paikka tai aihetta kiitokseen, rukoilen. Se ei ehkä ole päivittäistä, mutta viikoittaista kuitenkin.”

Paitsi turva, Jumala on Hennalle myös esikuva.

”On lohdullista tietää, että Jumalalle kaikki ovat yhtä tärkeitä. Se on jotain sellaista, mikä puuttuu tästä ajasta aika vahvasti.”

Tsemppihenkeä ja vastuullista yrittämistä

Tämän vuoden alusta Henna on toiminut myös Kuopion Yrittäjien puheenjohtajana.

”Haluaisin tuoda yrittäjäkenttään lisää yhdessä tekemistä ja tsemppihenkeä. Tavoitteeni on, että mahdollisimman monet yrittäjät solmisivat yhteyksiä keskenään, voisivat soitella ja kysellä vinkkejä. Me kaikki kun painimme melko pitkälti samanlaisten asioiden kanssa.”

Hennan oma missio yrittäjänä on hyvinvoinnin edistäminen.

”Jokainen voi tulla tallille sellaisena kuin on ja kokea kuuluvansa porukkaan. Henkilökunta ja muut asiakkaat ottavat uudet tulijat siipiensä suojaan. Jos yksikin ihminen kokee hyvinvointinsa kohentuneen tallilla käytyään, koen että olemme onnistuneet.”

Jokainen voi tulla tallille sellaisena kuin on.

Ratsastuskoulun ohella Hennalla on myös vastuullisesti valmistettuja ratsastusasuja myyvä yritys, jota hän luotsaa yhdessä puolisonsa kanssa.

”Eettinen tuotanto on minulle tärkeää. On kauheaa katsoa tv-dokumentteja, joissa halpatyöläiset jossain Aasiassa nukkuvat vaatetehtaiden lattioilla sen lyhyen ajan, mitä ylipäätään saavat levätä.”

”Toivon, että elinaikanani voisin omalta pieneltä osaltani vaikuttaa siihen, että maailmasta tulisi parempi paikka”, Henna pohtii.