Kiitollisuuden harjoittelu kantaa hedelmää
Monesti ihminen huomaa kiitollisuuden aiheet vasta sitten, kun on menettänyt ne. Kiitollisuutta voi kuitenkin harjoitella. Se auttaa huomaamaan hyvän jokaisessa päivässä.
Elämäntaito-oppaita selaillessa meille annetaan kaikenlaisia ohjeita siitä, kuinka voit saavuttaa elämässä enemmän ja saada kaiken irti siitä, mitä elämä tarjoilee. Ikään kuin voisimme tuplata päivän tuntimme ja saavutuksemme. Valmentajana huomaan, että ihmismieli työskentelee usein märehtien mennyttä tai murehtien tulevaa. Aivan kuin olisimme huolissamme siitä, että elämä menee ohi, jos emme opi menneestä tai ole valmistautuneita tulevaan.
Ihmiselämä on kuitenkin arvaamatonta. Yksi pieni hetki voi muuttaa kaiken päälaelleen ja yhtäkkiä mikään ei ole kuin ennen. Valitettavan usein tällaisiin hetkiin liittyy dramatiikkaa, jonka jälkimainingeissa voi mieleen nousta ajatus siitä, että olisi pitänyt ymmärtää olla kiitollinen.
Kiitollisuus vaatii pienten asioiden huomaamista.
Kiitollisuuden opetteluun ja harjoittamiseen ei kuitenkaan tarvita elämää mullistavaa tapahtumaa, vaan sen parissa me kaikki voimme levähtää vaikka heti. Kiitollisuus vaatii opettelua, se vaatii hetkeen keskittymistä ja pienten asioiden huomaamista. Harjoitukseksi käy sanaton ajatusleikki esimerkiksi nukkumaan mennessä: mieti kolme asiaa, josta tänään olet kiitollinen. Asia voi olla miten pieni tai iso tahansa, kunhan se on sinulle merkityksellinen. Jos vielä jaksat kirjata ne ylös, saatat huomata, että lista kasvaa ja muuttuu ajan kuluessa.
Kiitollisuuden harjoittamisen myötä alat huomioida ja nähdä ympärilläsi asioita, joita et ehkä ennen edes noteerannut. Eletty aika ikään kuin laajenee, värit kirkastuvat ja elämä onkin täynnä yllätyksellisiä hetkiä, kohtaamisia ja pieniä onnen murusia. Kun pysähdyt hetkeen, näet kaikki ne langat, jotka kutovat elämäsi taulua juuri tänään. Millainen on sinun taulusi juuri nyt?
Kirjoittaja on Matkuksen kauppakeskusjohtaja