Kasvokuva hymyilevästä Jari Jolkkosesta papinasussa.
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Tuija Hyttinen

Piispa Jari Jolkkonen: ”Pakkouskonnottomuudesta tullut varsinainen ongelma”

Piispa Jari Jolkkonen pohti uskonnonvapauden asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa Martinpäivän kirkkojuhlassa 10.11. Kuopion tuomiokirkossa.

Taustalla olivat muun muassa uutiset klassisen barokkikonsertin perumisesta uusimaalaisessa koulussa ja gospel-konsertin aiheuttaman kärsimyskorvausten maksamisesta Hämeenlinnassa.

”Suomalaiset eivät pidä pakkouskonnosta, mutta eivät myöskään pakkouskonnottomuudesta. Nykyisin jälkimmäisestä on tullut suurempi ongelma. Jos kuvittelemme uskonnonvapauden olevan sitä, että uskonto saa näkyä ja kuulua vain yksityiskotien ja temppelien suojassa, olemme valinneet neuvostoliittolaisen tulkinnan ’uskonnonvapaudesta’. Se ei ole aitoa uskonnonvapautta, vaan ideologista pakkouskonnottomuutta. Olemme kääntyneet itsevalitun tyhmyyden tielle. Tarvitaan korjausliikettä aidon vapauden, erilaisuuden sietämisen ja vapautuneen monikulttuurisuuden tielle,” piispa Jolkkonen totesi.

Olemme kääntyneet itsevalitun tyhmyyden tielle.

Hänen mukaansa suomalaisessa koulumaailmassa ja oikeuskäytännössä on käännytty painottamaan negatiivista uskonnonvapautta. Tällöin uskonto koetaan vaarallisena.

”Koko länsimainen lainsäädäntö ja arvoyhteisö perustuu nimenomaan positiivisen uskonnonvapauden suojelemiselle. On kiistatonta, että nykyisessä kulttuuri-ilmastossa ja myös oikeusoppineiden tulkinnoissa korostuu negatiivinen uskonnonvapaus,” piispa totesi.

Hänen mukaansa kristillinen usko tukee ihmisen aitoa vapautta.

”Pakkouskonto on vastoin itse evankeliumia. Kristillisen uskon mukaan aito usko Jumalaan ja rakkaus lähimmäiseen voivat syntyä vain aidon vapauden ilmapiirissä.”