Piispa Jari Jolkkonen istuu pöydän ääressä edessään auki oleva Raamattu, taustalla kirjahylly
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Tuija Hyttinen

Piispa Jari Jolkkosen pääsiäistervehdys: Kristus nousi kuolleista – konkreettisesti nousi!

Pääsiäisenä juhlistetaan Kristuksen ylösnousemuksen ilosanomaa.

Kristityille Jeesuksen ruumiillinen ylösnousemus merkitsee ilouutista: Kristuksessa Jumala voitti synnin ja kuoleman vallan ja antoi meille pelastuksen. Taivas on avoin kaikille tämän sanoman vastaanottaville. Ja me voimme saada siitä esimakua jo tässä elämässä.

Mutta sanoma ylösnousemuksesta myös hämmentää. Se rikkoo odotuksia ja arkikokemustamme. Ei ihme, että se pyrittiin haastamaan jo antiikin aikana. Miten?

Näennäinen kuolema -selityksen mukaan Jeesus otettiin ristiltä puolikuolleena, mutta hän virkosi myöhemmin. Roomalaiset sotilaat eivät kuitenkaan olleet ammattitaidottomia: he pohjustivat kuolemaa raa’alla kidutuksella ja varmistivat kuoleman pistämällä keihäällä kylkeen. Näin tehtiin myös Jeesukselle.

Sanoma ylösnousemuksesta myös hämmentää.

Salaliitto-selityksen mukaan opetuslapset varastivat ruumiin ja keksivät koko jutun ylösnousemuksesta. Mutta miksi he olisivat valehdelleet omaksi vahingokseen? Jeesuksen kohtalo ei mitenkään vastannut juutalaista messiasodotusta. Olisi ollut hulluutta tyrkyttää juutalaisille itse keksittyä ajatusta ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta messiaasta. Mutta apostolit olivat niin vakuuttuneita Jeesuksen ruumiillisesta ylösnousemuksesta, että he olivat valmiit kärsimään ja kuolemaan sen puolesta. Ja niin he tekivätkin.

Siirretty ruumis -selityksen mukaan Joosef Arimatialainen siirsi Jeesuksen ruumiin ensin kalliohautaan ja sitten jonnekin muualle. Juutalainen laki kuitenkin kielsi ruumiin siirtelyn uuteen hautaan. Hypoteesi ei selitä Jeesuksen ilmestymisiä eikä apostolien lujaa uskoa. Matteuksen mukaan Pilatus käski sotilaita vartioimaan hautaa.

Kuvaukset ylösnousseen Jeesuksen ilmestyksistä olivat konkreettisia.

Hallusinaatio-selityksen mukaan apostolit kärsivät surun aiheuttamasta joukkopsykoosista ja lohduttivat itseään kehittämällä tunteen, jossa Jeesus ilmestyy oppilailleen henkistyneenä, pään sisäisenä kokemuksena. Mutta juutalaisten perusvakaumusten valossa vainajan ilmestyminen näyssä ei olisi ollut merkki siitä, että hän elää, vaan siitä, että hän on kuollut. Raamatun selitysopin professori Lars Aejmelaeus on muistuttanut, että kuvaukset ylösnousseen Jeesuksen ilmestyksistä olivat ruumiillisia, aineellisia ja konkreettisia, eivät vain henkisiä tai mielensisäisiä. Jeesus ilmestyi eri paikoissa ja erikseen yli 500 ihmiselle. Et voi siirtää mielensisäistä kokemustasi toiselle, varsinkaan sellaiselle, jota et ole tavannutkaan.

Ajatus Jeesuksen ruumiillisesta ylösnousemuksesta ei vastaa arkikokemustamme. Ei ennen eikä nyt.

Silti juuri siitä tuli kristinuskon alkuräjähdys. Se on hyvä sanoma, joka antoi ilon ja toivon. Sitä oli yksinkertaisesti pakko kuuluttaa kaikille, kuolemaakin halveksien. Siksi se levisi, vainoistakin huolimatta. Ja siksi se leviää yhä. Se on Kristuksen kirkon yhteinen usko.

Tätä ilosanomaa me juhlimme ja kuulutamme pääsiäisenä: Kristus nousi kuolleista – todellisesti, konkreettisesti ruumiillisesti – ja kuolemallaan kuoleman voitti!