Useita nuoria koolla raamattupiirissä, istuvat sohvilla ja hymyilevät kameralle
Pelastus - nuorten aikuisten olohuoneillat kokoontuvat vuorotellen sekä Alavan että Neulamäen kirkolla. Kuva: Anton Berg

Raamattupiireistä voimia, uskoa ja ystäviä arkeen

Kuopion seurakunnissa toimii useita raamattupiirejä. Piiriläiset kokevat, että Jumalan sana hoitaa.

Virsi 42 kajahtaa alkulauluna Tuusniemen seurakuntakodilla, kun raamattupiiriläiset ovat kokoontuneet jokaviikkoiseen tapaamiseen. Viljon piiri, kuten ihmiset kutsuvat, on kokoontunut jo 55 vuotta. Itse Viljo Räsänen, joka asuu tällä hetkellä Kuopiossa palvelutalossa, täyttää ensi heinäkuussa 100 vuotta.

Iloisina he lauloivat ja soittivat kitaraa.

Räsänen perusti ex tempore eli sen kummemmin suunnittelematta raamattu- ja rukouspiirin vuonna 1969. Viljon lisäksi kauppiaspariskunta Eino ja Aune Torniainen olivat mukana ja piiri kokoontuikin Pajumäessä kauppiaitten kotona. Pian perjantaisin kokoontuneeseen piiriin löysi parikymmentä nuorta.

”Minua kosketti silloin, että niin moni nuori oli paikalla. Iloisina he lauloivat ja soittivat kitaraa. Se sytytti ja veti lisää nuoria mukaan”, muistelee Risto Happonen.

Pääsiäisen tapahtumat on onnenpotku ihmiskunnalle

Ainomarjatta Holopainen kertoo, että Viljon testamenttina voidaan pitää hänen usein siteeraamiaan mietelauseita: ”Riippukaa ystävät rukoillen Jumalan johdatuksessa. Hän on kuullut rukoukset, on johdattanut minua uskon anteeksiantamukseen. Menen kiittäen Isän kotiin.”

Tätä samaa sanomaa myös nykyinen vetäjä, maanviljelijä Timo Miettinen korostaa.

Helmikuun lopussa olleen piirin aiheena oli Jeesuksen ylösnousemus Johanneksen evankeliumista. Jokainen piiriläinen lukee pari jaetta ja sen mieleen nousseista ajatuksista ja kysymyksistä keskustellaan.

”Pääsiäinen kertoo Jeesuksen meille valmistamasta pelastuksesta, vaikka itse tuntisin oloni kuinka syntiseksi. Karu tapahtuma, mutta meille onnenpotku”, kertoilee Riitta Juvonen.

Saamme kantaa toinen toisiamme.

”Totisesti hauta on tyhjä”, sanoo Vieno Happonen luetusta Raamatun kohdasta.

Miksi tulette viikosta toiseen yhteiseen hetkeen?

”Jumalan sana hoitaa ja virret puhuttelevat usein”, kuuluu vastaus.

”Saamme kantaa toinen toisiamme. Rukoilemme, jos joku on sairas tai iloitsemme hyvistä uutisista.”

”Rukousvastauksiakin olemme saaneet”, Timo Miettinen sanoo.

Miesten raamattupiiri kasvoi vähitellen

Miesten raamattupiiri alkoi Kallavedellä vuosituhannen vaihteessa.

”Ensimmäisellä kerralla ei tullut yhtäkään, mutta pikkuhiljaa piiri kasvoi lähemmäksi kymmentä henkeä”, muistelee perustaja, joka on tällä hetkellä lähetystyössä maailmalla.

Piiriä on alusta alkaen vedetty Ilosanomapiirin materiaalia käyttäen. Koronarajoitusten aikaan piiri siirtyi zoom-kokouksiksi. Nyt miehet kokoontuvat viikoittain Jynkänvuoren kerhotalolle – paitsi joka kolmas viikko, jolloin on seurakunnan miesten saunailta.

Piiri antaa turvallisen paikan keskustelulle.

”Ilman säännöllisyyttä tahtoo hyvä asia helposti jäädä muun ajankäytön alle”, miehet toteavat. 

Miehet kokevat, että piiri antaa turvallisen paikan keskustelulle.

”Käymme läpi lyhyen Raamatun kohdan ja siihen valmistellut keskustelukysymykset. Ilta päättyy yhteiseen rukoukseen ja Herran siunaukseen. Varaamamme puolitoista tuntia on pääosin riittänyt hyvin monipuoliseen keskusteluun”, kertoo Kyösti Kurkinen.

”Tietysti joskus on huomattu, että samoista asioista voidaan olla hyvinkin eri mieltä ja on jopa hieman kiivastuttu kaverin toisenlaiseen näkökantaan. Piirissä huomioidaan kaikkien osallistujien erilaisten elämäntilanteiden tuomat näkökannat, joten oman mielipiteensä voi jakaa avoimesti.”

Jumalan armoa vaikea edes kuvitella

Miesporukka on kokenut tärkeäksi myös rukouksen.

”Jumalan armo on niin ihmeellinen asia, että sitä on vaikea edes kuvailla. Porukassa voimme turvallisesti jakaa elämämme vaikeitakin asioita ja rukoilla niiden puolesta. Se on todella arvokas asia kaikille ryhmäläisille.”

Voimme turvallisesti jakaa elämämme vaikeitakin asioita.

Miehet rohkaisevat omien kokemusten pohjalta lähtemään mukaan vastaavaan pienryhmätoimintaan tai perustamaan oman piirin.

”Raamattuun tutustumiseen annettu aika tuottaa meille monin tavoin paljon enemmän, kuin siihen antamamme aika meiltä ottaa”, miehet toteavat.

Illoista saa uusia eväitä uskonasioihin

Pelastus – nuorten aikuisten olohuoneillat kokoontuvat vuorotellen sekä Alavan että Neulamäen kirkolla. Ryhmäläisten ikähaarukka on noin 20–35 vuotta. Illassa on kevyt raamattutyöskentely, jonka jälkeen on iltapalatarjoilu sekä vapaata hengailua.

Nuoret aikuiset saa kuulemma tulemaan iltoihin se, että siellä tapaa tuttuja ja saa uusia ajatuksia uskonasioihin.

”Halusin löytää jonkun kristillisen nuorten aikuisten tapahtuman, johon voisi mennä viettämään iltaa. Tämä on juuri sellainen.”

”On mukavaa viettää rentoa aikaa yhdessä.”

Jumala kutsuu kutakin omalla tavallaan

Iltojen aluksi käydään kuulumiskierroksen ja alkuherättelykysymyksen jälkeen läpi tulevan viikon evankeliumitekstiä. Jokainen saa halutessaan sanoa ajatuksiaan.

”Olen saanut paljon uusia oivalluksia Raamatun teksteistä. Usko muuttuu myös elävämmäksi, kun sitä jaetaan yhdessä”, kertoo yksi piiriläinen.

Mitä olet oppinut uskosta iltojen myötä?

”Että Jumala kutsuu kutakin omaa kummallista kauttaan.”

”Jumala pitää huolta arkisistakin tarpeistani.”

Usko muuttuu elävämmäksi.

Nuorisotyönohjaaja Anton Berg luotsaa vapaaehtoisten kanssa olohuoneiltoja, joita on pyöritetty jo seitsemän vuoden ajan.

”Itse nautin, että kävijät tulevat monipuolisista taustoista. Jotkut opiskelevat, toiset käyvät töissä, jotkut ovat perheellisiä ja toiset yksin seikkailijoita. Kivasti avartaa perspektiiviä, kun ei kaikki olla samanlaisia.” 

”Monet ovat kertoneet, että on ollut iso kynnys lähteä iltaan yksin. Siksi rohkaisisin tulemaan jonkun kaverin kanssa, jos yksin lähteminen arveluttaa”, Berg sanoo.